MERGELLAND HOEN

MERGELLAND HOEN

 

Lavandin heeft de Mergelland Hoen of Herve Hoen opnieuw geïntroduceerd in Millen. Oude huisdierrassen zijn het levend cultureel erfgoed van een streek. Bij het zien van de Mergelland Hoen op een boerenerf, gaat de geschiedenis weer leven. Dit oude ras is het resultaat van meer dan een eeuw fokkunst en vertelt hierdoor een levend verhaal. In combinatie met archeologische vondsten, beeldmateriaal en geschriften geeft dit ras inzichten in landbouwmethoden uit vroegere tijden in de stedendriehoek Luik-Aken-Maastricht.

De ‘Poule de Herve’ of in het Vlaams ‘Herve Hoen’ is een zeer oud ras dat afstamt van de Gallische oerkip, de Gauloise. Het hoen is afkomstig uit het Land van Herve in de provincie Luik, waar het zich uitstekend had aangepast aan het leven op de boerenerven en in de weilanden. De ‘rassenstandaard’ werd opgesteld door de Union Avicole de Liège in 1896. Het verspreidingsgebied kan globaal gesitueerd worden tussen de steden Maastricht, Heerlen, Aken, Verviers, Luik en Tongeren.

 

Door de opkomst van productievere kippenrassen was het Herve Hoen midden vorige eeuw op de achtergrond geraakt. De populatie omvatte kort geleden nog slechts enkele exemplaren en was met uitsterven bedreigd. In het Nederlands grensgebied van Zuid-Limburg waren deze bijzondere hoenders helaas al geheel verdwenen.

Dankzij de voortvarende inzet en de passie binnen het ’Genootschap Herve / Mergelland Hoen’ is de Herve Hoen sinds kort geherintroduceerd in het Mergelland, en wel onder de streeknaam ‘Mergelland Hoen’.

Genendries 32, B-3770 Riemst

+32 (0)495 27 68 75

Copyright @ All Rights Reserved